Mekk Mester dokumentáció

Mekk Mester dokumentáció

Amikor laikus – jellemzően magánszemély megrendelő érdeklődik -, legtöbbször nincs semmilyen műszaki dokumentáció, ezért nem készül el az óhajtott légvár. Jó esetben csak egy minta van, amiről lemérhetők a fizikai méretek – tűrések és illesztések nélkül – majd az így nyert információk alapján lehet készíteni egy műszaki rajzot és végül készülhet egy hasonló munkadarab.

Ha az alkatrész szemmel láthatóan erősen kopott, pláne ha el van törve és össze sem illeszthetők a darabok, ez alapján sincs vállalva a munka és lehet új komplett valamit vásárolni nem egy esetben további szakemberek bevonásával felszereltetni a réginek a helyére. A műszaki kommunikáció nyelve a gépipari szabványos műszaki rajz, az esztergalyos-maros.hu weboldalon gondolatolvasást illetve távolbalátást nem vállalnak.


Azonban amikor megjelenik a “feltaláló”, vagy a magát szakképzett műszaki zseninek képzelő “fejlesztő”, akkor szoktak nagyon érdekes műszaki dokumentációk érkezni. A “feltaláló” – “fejlesztő” megrendelőre jellemző a megvilágosodás, az isteni sugallat vagy a földönkívüliekkel, való találkozás, aminek az élményét spontán és kéretlenül tolja a környezete felé.

Jellemzően minden hónapra jut az alábbiakban bemutatott “különleges tehetségű” megrendelőből, aki nem kíván élni a felkínált tervezés lehetőségével, hogy gyárható és a célnak megfelelő munkadarabról készüljön műszaki dokumentáció, szabványos gépipari műszaki rajz. Legtöbbször fából vaskarikát kívánnak gyártatni, ami az alábbi fényességes műszaki dokumentáción is jól látszik. 

A szabványos Monge féle képsík rendszert használjuk:


Ezzel szemben ilyen küldött a “különleges tehetségű” tervező:

Mekk Mester zseni "tervező" műszaki dokumentáció

Mekk Mester zseni “tervező” műszaki dokumentáció


A zseni “tervező” először azt írta, hogy a “menet H=1 mm menetmélységgel van jelenleg rajzolva, de ez 1-1,75 mm között változtatható a könnyebb gyárthatóság érdekében” – ami igazán dicséretes, azonban nem menet mélységre van meghatározva a menet, hanem átmérőhöz rendelt menet emelkedésre a metrikus menetek esetében.

Ezt követően ISO M6 méretű menetet kért “zseni tervező” a 10 mm átmérőre ami cseppet mulatságos. A menet kifutásáról sem nyilatkozott, pedig az is fontos, ha tövig kell az anyát tekerni és előtte 10 mm helyett 6 mm vagy annál kisebb átmérővel rendelkező anyag található, még használható is valamire a levél nehezék funkción kívül.

Mekk Mester tervező a piros + rózsaszínnel jelölt területen írt egymásra merőleges 2*3 furatról. Mérete a furatnak nincs a mélysége sincs megadva csak az egyéb zavaros szöveges leírásból lehetett sejteni átmenő furatokra gondolt a “zseni”, mert méretet luxus megadni. Az egymásra merőleges kialakítás még fizikailag gyártható lenne, ha …. de ennek egyéb feltételei is vannak, ami persze a zseni tervezőt cseppet sem zavarja. 

Mekk Mester a lilával bekeretezett részen un. méret túlhatározást követett el, a sötét zöld és világos zöld részen jelölt helyen fizikailag nem mérhető méretekkel kell egy kúpot kialakítani. Mekk Mester szerint a munkadarab hossza változó, de konkrét méret nincs megadva, ezért sem lehet gyártani a munkadarabot. 

A munkadarab anyaga a zseni “tervező” szerint réz, alumínium ami a teljes technológiai tájékozatlanságra utal. A “réz” és “alumínium” anyagoknak a csak az ötvözeteit lehet forgácsolni és pontosan tudni kell a felhasználás helyét, a felhasználásnál fellépő erőhatásokat, hogy a végén ne csak egy marék szemét legyen az eredmény amit a csúzliba lehet tenni cifra káromkodások mellett. 

Végül ott az alapanyag kérdése. Nem akármilyen anyagot gyártanak akármilyen mérettel, hanem azok is szabványosítva vannak és tetszik vagy sem, a tervtől függően több – kevesebb anyagot kell gyártásnál eltávolítani aminek jelentős költsége van. A gyártani kíván mennyiség dönti el, hogy hagyományos vagy inkább CNC forgácsolással lesz gazdaságos a gyártás, mindként technológiának meg van a maga előnye és hátránya, ezért ezzel sem árt tisztába lenni a Mekk Mester megvilágosodott zseniális tervezőknek mielőtt világot megváltó terveit elküldi árajánlat kérés céljából.


Üzenet küldés: ITT

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.