PLC programozás

PLC programozás célgéphez

A FAB mini PLC-k tovább fejlesztett eszközként jelent meg az APB mini PLC család, mely tudásában már túlmutat a programozható reléken, így összetettebb vezérlési feladatok megoldására is használható. Az analóg bemenettel rendelkező modellek 0-10V DC jeleket is képesek fogadni, 10 bites felbontással.

A négy gyors számláló bemenetre maximálisan 10 kHz frekvenciájú jel csatlakoztatható, így akár két inkrementális enkóder jeleit is képes kezelni. A tranzisztoros kimenetű modellek rendelkeznek gyors kimenettel, melynek maximális frekvenciája 50 kHz lehet, ez léptetőmotoros pozicionálási feladatoknál nélkülözhetetlen.

A modulok beépített LCD kijelzővel rendelkeznek, melyen akár módosíthatóak is a kívánt paraméterek. Összetettebb megjelenési feladatok megoldásához Modbus RTU protokollon keresztül univerzális kijelző is csatlakoztatható a vezérléshez. Az APB felhasználhatóságát tovább növeli az áram be- és kimenettel rendelkező főmodul, mely 2×4-20mA bemenettel és 2×4-20mA kimenettel rendelkezik. 

APB mini PLC

APB mini PLC

A rendszer programozása funkció blokkal történik, ingyenes, windows alatt futtatható program segítségével. A vezérlőprogram elkészítése nem igényel magas szintű programozói ismereteket, kezelése könnyen elsajátítható. Az APB mini PLC család képes az alapvető matematikai műveletek elvégzésére, mint a szorzás, osztás összeadás vagy a kivonás.

Rendelkezik nem felejtő memóriával, mely segítségével bizonyos blokkok paraméterei és egyéb számértékek a tápfeszültség kikapcsolásakor sem vesznek el. A memória alapesetben 100 óráig őrzi az állapotát, de ez az időtartam egy gombelem segítségével tovább növelhető. A beépített LCD kijelző alkalmas üzenetek, hibajelzések megjelenítésére, paraméterek módosítására. plc programozás

APB mini PLC programozási felülete

APB mini PLC programozási felülete

12 és 22 I/O pontos kivitelben elérhetőek. Egyes típusok rendelkeznek beépített LCD kijelzővel, mely segítségével paraméterek megjeleníthetők, módosíthatók. Az analóg bemenettel rendelkező főmodulok 0-10V bemenetet képesek fogadni, felbontásuk pedig 10 bit, a felső és alsó méréshatár kalibrálással állítható be.

A főmodulok soros programozó kábellel RS-232 porton Modbus RTU kommunikációra képesek, kiegészítő modul alkalmazásával pedig RS-485 vonalra felfűzhetőek, az eszközök címezhetőek. A kommunikáció nem igényel járulékos beállításokat, a regisztercímek kiosztását egy dokumentum tartalmazza. A be- és kimeneti pontok fix címen találhatóak, a funkcióblokkok címei pedig egyszerűen kiszámíthatóak. plc programozás

APB mini PLC gyártó oldalala: ITT


Azok a feladatok, amelyek nem oldhatók meg az APB mini PLC segítségével, olcsó, megbízható kiegészítő modulokban állnak rendelkezésre, illetve Arduino alapú PLC alkalmazásával valósítható meg.  

Az Arduino PLC egy szabad szoftveres, nyílt forráskódú elektronikai fejlesztőplatformra van tervezve. mely arra készült, hogy a különböző projektekben az elektronikus eszközök könnyebben hozzáférhetőek, kezelhetőek legyenek. Széles tömegek számára elérhető, mivel olcsó, könnyen beszerezhető, egyszerűen programozható, és csatlakoztatható más eszközökhöz. plc programozás

A fejlesztői platform az úgynevezett IDE-ből (integrált fejlesztői környezet), és egy Arduino boardból áll. Előbbi segítségével programokat írhatunk és tesztelhetünk számítógépen, utóbbi pedig egy hardver eszköz, amelyre az előzőleg elkészített programokat feltölthetjük a számítógépen keresztül, majd elektronikus eszközöket vezérelhetünk a segítségével. plc programozás

Arduino MEGA pure PLC

Arduino MEGA pure PLC

Az Arduino IDE egy kereszt-platformos Java nyelven írt fejlesztőkörnyezet, amely segítségével Arduino programokat készíthetünk, tesztelhetünk, majd az Arduino Board-okra tölthetjük. Az induláshoz a fejlesztőeszköz több mintaprogramot tartalmaz, amelyek segítségével egyszerűen megtanulhatjuk, hogyan tudunk LED-et villogtatni, fényerőt szabályozni, vagy a számítógéppel kommunikálni USB-n keresztül.

Az Arduino programokat egy C/C++ alapú programozási nyelven írhatjuk, így az ezeket a nyelveket ismerők könnyen kiismerhetik magukat a környezetben. AZ IDE-hez tartozik a “Wiring” nevezetű C/C++ programkönyvtár, amellyel egyszerűen végezhetjük el a leggyakoribb input/output műveleteket.

CONTROLLINO MEGA Pinout

CONTROLLINO MEGA Pinout


Üzenet küldés: ITT

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.