CAD

Computer Aided Design (CAD) rendszer alatt több, számítógépen alapuló eszközt értünk, mely a mérnököket és más tervezési szakembereket tervezési tevékenységükben segíti. A jelenleg használatos CAD programok a 2D (síkbeli) vektor-grafika alkalmazásán rajzoló rendszerektől a 3D (térbeli) parametrikus felület és testmodellező rendszerekig a megoldások széles skáláját kínálják. Napjainkban a CAD szoftverek az építőmérnökök, építészmérnökök és a gépészmérnökök legalapvetőbb tervezőeszközei.

A CAD-et gyártmányok tervezésére és fejlesztésére használják, ezek olyan termékek lehetnek, melyek vagy közvetlenül végfelhasználókhoz kerülnek, vagy közbenső termékek, melyeket más gyártmányokhoz használnak fel. A CAD-et széleskörűen használják alkatrészek gyártására szolgáló gépek és szerszámok tervezésére is. CAD-et használnak a mérnöki tevékenység teljes területén a koncepcionális tervezéstől a részletszerkesztésen és analízisen keresztül a gyártási módszerek meghatározásáig bezárólag.

A CAD bevezetése és elterjedése az iparban a tervezési folyamat egyszerűsítését, munkaidő megtakarítást, a tervek minőségének jelentős javulását eredményezte.

SolidEdge egy olyan 2D/3D CAD rendszer, mely a szinkronmodellezési technológia révén gyorsabb tervezést és revíziókezelést tesz lehetővé, továbbá az importált adatok könnyebb kezelhetőségével segíti a cégeket a gyorsabb tervezés érdekében.

SolidEdge egy olyan komplex és skálázható digitális tervezőrendszer, mely a felhasználók igényeihez igazodva a hatékony 2D-s műhelyrajz készítéstől a haladó szintű 3D-s rendszerig – szereléstervezés, automatizált rajzkészítés, szimuláció és szerelési alkalmazások – számos kimagasló megoldással támogatja a mérnöki munkát.

Ingyenes 2D rajzoló: ITT

Ingyenes 3D rajzoló: ITT

SolidEdge használatát megtanítom szakmai oktatás keretében, illetve attól függetlenül.


SolidWorks gépészeti tervezést automatizáló szoftver egy olyan alakzat alapú parametrikus testmodellező eszköz, mely kihasználja a Windows könnyen kezelhető grafikus felhasználói felületének előnyeit. Teljesen asszociatív 3D testmodelleket alkothatunk kötöttségekkel vagy anélkül, a tervezési szándék automatikus vagy felhasználó által megadott kapcsolataival.

Az összes CAD rendszer közül ez a legösszetettebb, melybe CAM funkciókat is intergáltak.

SolidWorks Standard: A SolidWorks alapcsomagja tartalmazza a 3D-s tervezéshez, összeállítás, rajz, lemezalkatrész, hegesztett szerkezet, és szabad felületek készítéséhez szükséges eszközöket. Számos más 2D-s és 3D-s program fájlformátumát be tudja olvasni.

SolidWorks Professional: SolidWorks Professional tartalmazza a SolidWorks alapcsomagját, és számos extra programot, többek között Animator, eDrawings Professional, Design Checker, Enterprise PDM, PhotoWorks és 3D Instant Website.

SolidWorks Premium: A SolidWorks Premium csomag tartalmazza a SolidWorks alapcsomagját, és a Professional extrákat, ezen felül a következőket:

  • SolidWorks Simulation (Véges Elemes Analízis)
  • SolidWorks Motion (Mozgás Szimuláció)
  • Routing (Csőhálózat tervezés, és Kábelkorbács tervezés)
  • ScanTo3D (Scannelt adat átfordítása 3D-s modellé)
  • TolAnalyst (GD&T Tűrés analizáló eszköz)
  • CircuitWorks (egy kétirányú IDF és PADS fájl interfész)

Solidworks Standard használatát megtanítom szakmai oktatás keretében, illetve attól függetlenül.


Integrált CADCAM rendszert hozott létre az Autodesk Fusion 360 elnevezéssel. Magánszemélyek, kisvállalkozások az alap verziót a többi hasonló tudású CADCAM programokhoz képest sokkal olcsóbban biztosítja. A diákoknak szánt verzió teljesen ingyenes. Számos fájl formátumot támogat ami lehetővé teszi más rendszerekkel való együttműködést.


Rendelhető: ITT

Autodesk Fusion 360 használatát megtanítom szakmai oktatás keretében illetve attól attól függetlenül.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.