5 tengelyes cnc marógép

5 tengelyes cnc marógép

Hardver van hozzá egy három egymásra merőleges X-Y-Z holtjáték mentesített  golyós orsós mechanika + a 4. tengely egy billenő bölcső “A” vagy “B” kialakításban és a bölcsőben az 5. tengely ami körbe forog. (Az alábbi kép illusztráció.)

Billentő bölcső mechanika 5 tengelyes CNC marógépben.

Billentő bölcső mechanika 5 tengelyes CNC marógépben.

A másik kinematikai kialakítási lehetőség a 4. tengely forgató illetve beállító egy palást felületen, az 5. tengely a Z tengelyen a megmunkáló motor billentését végzi +/- 45-60 fokos tartományban legalább 0,1 fokos felbontás mellett. (Az alábbi kép illusztráció.)

4. forgató tengely az 5 tengelyes CNC marógépen.

4. forgató tengely az 5 tengelyes CNC marógépen.


Mennyibe kerül az NCT 5 tengelyes CNC marógép vezérlése?

Ezzel a léptetőmotorral és ezzel a léptetőmotor driverrel?

5 tengelyes cnc marógép zárt hurkos vezérlés

5 tengelyes cnc marógép zárt hurkos vezérlés


Az X és Y tengelye (300 mm-en 52 mikrométer út ingadozással) hengerelt 16×5 golyósorsó van a Z tengelyen (300 mm-en 52 mikrométer út ingadozással) hengerelt 16×4 golyósorsóval van ellátva. Az asztal T nútos extrudált alumínium profilból készült, a keret szerkezet hegesztett 10 mm vastag acél vázból készült, aránylag masszív konstrukció, egyedileg tervezve és gyártatva 2006-ban. A léptetőmotorok kb. 2 Nm tartó nyomatékot tudnak biztosítani és a fordulatszámtól függően kb. 0,5-2 Nm forgató nyomatékot szolgáltatnak. A Z tengelyen lévő megmunkáló motor több fajta lehet, a megmunkálási igényhez igazítva. 5 tengelyes cnc marógép

A vezérlés nyílt hurkú vezérlés legnagyobb hátránya, hogy nagyobb fordulatszám esetén lépéshiba fordulhat elő és utána az összes méret a lépéshiba méretétől függően elcsúszik. A nagyobb lépéshibánál a munkadarab mérettűrésétől függően selejtet lehet gyártani ami csak a gyártás végén derülhet ki.

A nyílt hurkú vezérlés nagy előnye, hogy nem kell a motorokhoz enkóder és nagyon olcsó a vezérlő egység hardvere, vezérlő szoftver sem drága, illetve kompakt vezérlőknél nem kell külön programot venni.

kép – A jelenlegi hardver így néz ki megmunkáló motor nélkül.

A megmunkáló motorok elég széles választékból kerülnek ki, az egyszerű 3 fázisú aszinkron frekvencia váltós hajtáson át a kefés tirisztoros manuális fordulatszám szabályzós, a kefe nélküli vízhűtéses automata szerszám cserélős több mint 1 millió Ft árba kerülő eszközökig bezáróan.

X tengelyen való elmozdulás mértéke: 600 mm

Y tengely való elmozdulás mértéke: 400 mm

Z tengely való elmozdulás mértéke: 150 mm


Üzenetküldés: ITT

 

Címke , , , , , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.