2768 szabvány

2768 szabvány (MSZ, ISO)

2768 szabvány

2768 szabvány


Megjegyzés:

Csak a fémötvözetekre illetve a POM műanyagra vonatkozik a közepes tűrésosztály vagy külön megállapodás alapján a finom tűrészosztály alkalmazása a gyártás folyamán.

Tűrések


A tűréssel szoros kapcsolatban álla a felületi érdesség, az alkalmazott gépen való megmunkálási technológia, a szerszámok élgeometriája, a forgácsolási adatok, stb.

Az érdességi jelölések alapjelei utalnak a technológiára, amellyel a felületet elő kell állítani. Ez azt jelenti hogy a megmunkálási technológia (eljárás) és a vele elérhető felületi minőség (érdesség) között összefüggés van.

Az alábbi tábla mutatja a különböző megmunkálási eljárások átlagos felületi érdesség tartományát. A technológus tervező ennek segítségével választja ki a megmunkáló berendezéseket, eszközöket.

Az átlagos felületi érdesség az R(µm) az észlelt (mért) profil pontjainak, a hullám középvonaltól mért átlagos távolsága az alaphossz tartományban.

Vannak országok ahol az érdességi mérőszámokat hüvelykben (inch, coll) adják meg. Ezért a nemzetközi egységes értelmezés miatt az érdességi fokozatszámokat vezették be, ISO 1302(E) szabvány szerint, az általános felületi érdesség helyett.

Érdesség és technológia kapcsolata

Érdesség és technológia kapcsolata


Számos esetben a tűrés és felületi érdesség azért van meghatározva, mert valamihez csatlakoztatni kell a munkadarabot. A tűrés és felületi érdesség mellett a harmadik műszaki paraméter az illesztés. Az iparban számos szabványos illesztést dolgoztak ki.

ISO szerinti illesztés értelmezése, szabvány

ISO szerinti illesztés értelmezése, szabvány

Az illesztések fajtái:

LAZA illesztésnél, mindig játék keletkezik. A lyuk legkisebb mérete is nagyobb a csap legnagyobb méreténél. ÁTMENETI illesztésnél játék vagy fedés keletkezik. SZILÁRD illesztésnél mindig fedés keletkezik. A lyuk legnagyobb mérete is kisebb a csap legkisebb méreténél.

A játék és fedés értelmezése

A játék és fedés értelmezése

Használunk alapcsap (kis betű jel) és alaplyuk (nagy betű jel) rendszert.

Alap lyuk és csap értelmezése

Alap lyuk és csap értelmezése


A tűrés – illesztést is szabványosították. Az alábbi csatolásban letölthető táblázatban az értékeket 0,001 mm vagy mikrométerben kell értelmezni. A gépészetben vannak felhasználási helytől függő javasolt tűrés-illesztés párok amelyeket gyakran szoktak használni. A rajzon ezeket a gyakran használt párokat együtt szokás feltüntetni.

ISO_286-2_tűrésmezők

Címke , , , , , , , , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.